Dagworkshop de Schoonheid van Boosheid

...een kans om inzicht te krijgen in jouw patronen omtrent boosheid. En te ontdekken hoe je deze kunt ombuigen.

 • Als je boos bent, hoe uit je dat dan? Ga je er vol in en verlies je het contact met de ander? Ga je voor een compromis of sluit je jezelf af?
 •  

 • En als iemand die belangrijk voor je is boos op je is, hoe ga je daar dan mee om? Mag die boosheid er zijn? Of eigenlijk niet?
 •  

 • Hoe kan je in godsnaam je boosheid ongeremd uiten, en tegelijkertijd in verbinding blijven? Zonder de boosheid weg te duwen, te ontkennen, of de ander verantwoordelijk te maken voor jouw shit?
 •  

 • Op deze dag gaan we aan de hand van voorbeelden uit je dagelijks leven met je kids, je partner, schoonmoeder, collegas etc. onderzoeken hoe je in verbinding kan blijven. Met jezelf en de ander.

Aan de slag met 3 belangrijke vaardigheden

Zelfempathie

Als we geraakt zijn door wat iemand doet of zegt, is het vaak makkelijk om die ander of onszelf de schuld te geven. Op die manier komen we ongemerkt in boosheid terecht en gaan we vervolgens de kwaadheid wegstoppen, ontkennen, projecteren, afreageren of bagatelliseren. In plaats hiervan leer je om mindful te onderzoeken wat je denkt, ervaart en voelt.  Om eerst stil te staan bij jouw eigen belevingswereld, zonder jezelf te veroordelen voor je boze gevoelens of hier overheen te stappen.  In een veilige setting kun je onderzoeken wat er onder je boosheid schuilt. Welke universele behoeften zijn essentieel voor je? En welke overtuigingen staan je in de weg om deze behoeften vervuld te krijgen?

Boosheid uiten

Je boosheid probeert voor jou essentiële waarden te beschermen en op te komen voor jouw persoonlijke grenzen. Hier helemaal voor gaan staan kan bevrijdend zijn. Mits je jezelf kunt uitdrukken op een manier die verbinding brengt. Het begint met stilstaan bij je eigen manier van contact maken met anderen, gebeurt dat als reactie op iets van buiten of vanuit verbinding met jezelf? En vraagt dat je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gevoelens: zonder verkapte verwijten, beschuldiging, beschaming, chanteren met je gevoel of spuien van je ongenoegen. Zo kun je zeggen wat je voelt en nodig hebt en wat de ander concreet kan doen om je te helpen.

Luisteren naar boosheid

Empatisch luisteren maakt het mogelijk om de boosheid te ontvangen zonder ervoor weg te vluchten, in de tegenaanval te gaan of vast te lopen. Meer nog dan actief luisteren zorgt empatisch luisteren ervoor dat de ander zich écht gehoord en gezien zal voelen. En bij jou ontstaat er meer begrip voor de ander. Zo zorg je voor meer veiligheid voor jezelf dan al die oude patronen proberen te doen, die tragisch genoeg juist voor meer afstand zorgen. Empatisch luisteren lukt alleen wanneer je jezelf ook echt open kan stellen voor het perspectief van de ander. Tijdens deze workshops krijg je veel handvatten, tips en technieken om jezelf te helpen om juist in die uitdagende momenten echt aanwezig te blijven bij de ander.

caret-down caret-up caret-left caret-right
Linda van der Zanden Tilburg
Nog bedankt voor de training vandaag. Ik heb het meteen toe kunnen passen en dat was heel fijn. Mijn dochter werd boos en ik kon het met zo'n andere energie en insteek ontvangen dat er vrijwel meteen echt verbinding was. Het escaleerde niet en eindigde in een fijn gesprek. Hopelijk weet ik dit met de nodige zelfconnectie vast te houden!

De tragiek van boosheid ongeremd uiten

Boosheid of woede kan veel stuk maken. Boosheid uiten leidt vaak tot afstand, omdat we de ander verantwoordelijk maken voor onze onvrede. Wanneer we boos zijn begrijpen we vaak niet waarom de ander zich zó respectloos/tactloos/egoïstisch/onverschillig/etc. gedraagt. Als we zo denken, sluiten we ons zelf af. En het tragische is dat we dan juist zelf respectloos/tactloos/egoïstisch/onverschillig etc. worden. En niet gehoord krijgen wat zo belangrijk voor ons is.

En ook al willen we zelf in zulke situaties juist heel graag gehoord worden, het gekke is dat we onszelf ook niet openstellen voor de boodschap van de ander wanneer die boos is. We gaan dan ook niet automatisch liefdevol luisteren. Nee, we denken dat we iets moeten doen om de boosheid weg te nemen, dat we het op moeten lossen, maken onszelf verantwoordelijk voor de boosheid. We worden bang dat de ander ons niet meer aardig vindt, bang voor afwijzing en gaan dan vechten, vluchten of bevriezen. Eronder schuilt een diep gevoel van onveiligheid. Boosheid is ook zo onvoorspelbaar. Het ene moment lijkt alles OK en het volgende moment is er ineens woede.

Zo wordt dus niemand gehoord wanneer er boosheid is. Wij niet, maar zelf luisteren we ook niet naar de boosheid van anderen...

Het kan ook anders!

In deze intensieve dagworkshop ga je op onderzoek en handvatten vinden om anders met boosheid om te kunnen gaan. Handvatten die jou lucht en ruimte gaan geven. Zo leer je ondermeer:

 • Wat de functie van boosheid is
 • Waar duid de boosheid op?
 • Verbinden met jezelf, aarden, zelfconnectie
 • Je boosheid met mildheid bekijken
 • Het ontwapenen van triggers
 • Het ontvangen van de boosheid van anderen
  en nog veel meer...

Onder zorgvuldige begeleiding wordt je ondergedompeld in een veilige, niet-veroordelende omgeving waarin je al snel gelijkgestemdheid en herkenning zult ervaren. We delen wat van de theorie die ten grondslag ligt aan onze aanpak maar geven ook veel ruimte voor ervaringsleren. Aan de hand van simpele oefeningen wordt je al snel uitgenodigd om aan de slag te gaan met voorbeelden uit je eigen dagelijkse leven. Hierdoor krijg je:

 • Inzicht in je eigen blokkades rondom boosheid
 • Handvatten om hier anders mee om te gaan
 • Meer ruimte voor de boze gevoelens van anderen
 • Meer mildheid voor jezelf, zelfacceptatie
 • Een manier om meer innerlijke rust te ervaren
 • Een algemene kennismaking met Geweldloze Communicatie

En als bonus krijg je een handig gereedschap mee naar huis waarmee je ook zelf in je dagelijks leven kunt blijven oefenen en een digitale reader met de behandelde stof om later nog eens na te slaan.

De trainers

De workshops worden gefaciliteerd door Astara Lieuw-On en Jort Bijleveld. Wij werken en leven samen, vanuit een gedeelde intentie om samen te spelen, leren, lachen, huilen en het grote avontuur van het leven aan te gaan. Wij staan in onze relatie voor het radicaal eerlijk delen van onze diepste gedachten en gevoelens dus werken er constant aan om elkaar daarin zo volledig mogelijk te kunnen accepteren en ontvangen. Niet altijd gemakkelijk, want ook wij hebben zo onze triggers en oude patronen.

Astara is coach, trainer en mediator. Ze heeft al honderden ouders getraind in de vaardigheden en mindset om echt onvoorwaardelijk te blijven in de omgang met kinderen en weg te blijven van straffen en belonen, manipulatie, beschamen of beschuldigen als opvoedmiddelen. De sleutel voor haar om in haar gezin vanuit gelijkwaardigheid, samenwerking en het loslaten van controle te leven was het omarmen van haar eigen boosheid in plaats van deze te willen transformeren. Vaak zijn anderen vol verbazing te zien hoeveel ruimte zij heeft om te luisteren naar de boosheid van haar kinderen.

Jort is trainer en mediator. Hij werkt al jarenlang met groepen. Zijn kracht ligt in het mensen ondersteunen bij verbinding, met zichzelf en met elkaar. Soms confronterend, maar altijd liefdevol, op maat met wat er leeft en wat zich aandient in het moment. In eerdere relaties resulteerde dit grote empathische vermogen in zichzelf teveel wegcijferen. Angst voor boosheid maakte dat hij voor de lieve vrede koos en zich niet uitsprak. In liefdevolle verbinding staan zonder zichzelf daarin te verliezen is nu dagelijkse kost en oefening. En maakt dat hij er steeds vaker voor kiest echt naar zijn eigen boosheid te luisteren en zichzelf te uiten in plaats van terug te trekken.

Wij zijn beiden Internationaal Gecertificeerd Trainer bij het Center for Non Violent Communication en lid van de Nederlandse Geweldloze Communciatie Kring.

Anouk Vaarkamp Purmerend
Gisteren gaf ik mijzelf het prachtige kado van emotionele hygiëne. De Geweldloze Communicatie workshop over boosheid gegeven door Astara en Jort hielp mij voelen wat er onder mijn boosheid schuilt. Ik vertelde mijzelf steeds dat ik mij er maar overheen moest zetten. Maar ik ontkende daarmee de pijn, gunde mijzelf niet om te treuren over wat ik eigenlijk had gewild. Ik kan het nu zien als mijn eigen proces waar ik verantwoording voor mag gaan nemen zodat ik het niet hoef af te reageren op mijn jongens. En al weet ik nog niet precies hoe dit uit gaat pakken, is dit bewustzijn al heel bevrijdend om te ervaren.

Praktische Informatie

Voor wie?
Deze workshop is voor iedereen die het aandurft om op onderzoek te gaan in diens eigen boosheid, ook als je nog geen ervaring hebt met Geweldloze Communicatie. Belangrijkste is dat je de bereidheid hebt om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelen en ervoor openstaat de daaronder liggende behoeften te ontdekken. Deze workshop is voor jou als je wilt leren om helder en concreet je wensen en verzoeken te verwoorden en je ervoor openstaat bent om empatisch te verbinden met de persoonlijke verhalen van andere deelnemers.

Waar en wanneer?
De workshops worden een paar keer per jaar georganiseerd door heel de Benelux en daarbuiten zodra er voldoende animo is. Check in onze onze trainingskalender hieronder waar de eerstvolgende plaatsvindt. Of meld je vast aan voor de eerstvolgende mogelijkheid. Zodra er 6 aanmeldingen zijn gaat er een nieuwe workshop door. In overleg kiezen we een datum en locatie die voor alle deelnemers werkt.

Klik hieronder voor de agenda:

Tijden
De workshops beginnen om 10.00u. Vanaf 09.30 ben je welkom voor een kopje koffie of thee en om even rustig te landen en vast kennis te maken met de andere deelnemers. We sluiten de workshop uiterlijk 17.00u gezamenlijk af.

De workshop wordt door veel deelnemers als intensief ervaren. We nodigen je dan ook uit om de dagen rondom de workshop zoveel mogelijk vrij te houden van drukte en verplichtingen zodat je ruimte hebt om er alles uit te halen en het geleerde te laten bezinken.

Eten & drinken
Wij zorgen voor koffie/thee & snacks waar je de hele dag onbeperkt gebruik van kan maken. Voor de lunch vragen we je om zelf iets mee te nemen om met de groep te delen tijdens de potluck (gedeeld groepsbuffet). Uiteraard is dit geen verplichting en ben je vrij om je lunch zo in te vullen als je zelf wilt.

Investering
Kies zelf hoeveel je aan ons wilt geven in ruil voor de workshop op een schaal tussen €95,- en €155,- » nu voor een introductieprijs tussen de €65,- en €95,- ! Deze schaal is om jou de kans te geven om zelf oprecht te voelen hoeveel je kunt en wilt besteden. Indien je meer bijdraagt geef je een ander met minder financiële ruimte de kans om ook mee te doen. Voor deze investering krijg je een ochtend en een middag workshop, de kans om in een veilige setting met gelijkgestemden kennis te maken met Geweldloze Communicatie, en veel inzichten en concrete vaardigheden waarmee je de kwaliteit van je leven en relaties onmiddelijk kunt verbeteren. Vraag naar de kortingsmogelijkheden als de kosten een belemmering voor je zijn om mee te doen.

"Anger can be a wonderful wake up call to help you understand what you need and what you value."

~ Marshall B. Rosenberg

Aanmelden de Schoonheid van Boosheid
Hier kun je jezelf provisorisch aanmelden voor de eerstvolgende Schoonheid van Boosheid.
Er start een workshop zodra er 6 aanmeldingen zijn.
We zoeken samen de beste datum en locatie voor alle deelnemers.

Veelgestelde Vragen

Vragen

Ik kan mij indenken dat je graag snelle antwoorden wil wanneer je met ruzie of lastige dynamiek te maken hebt. Het is misschien verleidelijk om meteen verandering te willen zien. Dus wil je het liefst een tip, een oplossing, een advies hoe je op een beetje geweldloze manier jouw partner kunt laten doen wat jij wilt (of stoppen met doen wat jij niet wilt). En laat het nu net zo zijn dat jouw wens dat je partner meewerkt, luistert of er voor je is er vaak juist voor zorgt dat je in machtsstrijd of conflict komt.

Mijn missie is om jou te helpen het soort relatie op te bouwen met je partner die de verbinding in je gezin versterkt. Zodat je loskomt van machtsstrijd en het conflict verdwijnt. En daar heb ik wat meer interactie met jou voor nodig. Ik kan je met wat gerichte vragen helpen de interne verschuiving te maken naar kijken wat voor jullie allebei belangrijk is. En dat vraagt dat je kunt stoppen met je partner te willen veranderen, en de moed en bereidheid om eerlijk naar jezelf te kijken. Dat doe ik liefst met zorgzaamheid en compassie voor jou. En wil ik niet afdoen met een veralgemeende tip of een snel advies hoe je jouw partner kunt beïnvloeden. Ofwel een kortetermijnoplossing die maar eventjes werkt en in het slechtste geval vooral voor meer frustratie, wrok en afstand in je gezin zorgt.

Wil je gerichte steun bij jouw specifieke persoonlijke situatie met jouw partner en samen kijken naar een lange termijn manier die goed voelt voor iedereen in je gezin? Dan kan dat het beste via een privé sessie of een partnermediation. Of kijk in het open aanbod voor een training waarin je de vaardigheden aanleert om zelf verder mee te kunnen oefenen in het verbinden met anderen.

Category: Vragen

Ik krijg dagelijks veel emails, pm’s, dm’s en facebookreacties met korte vraagjes. En meestal zijn die vooral voor de schrijver heel kort om te stellen, maar vragen van mij wel veel tijd een moeite om te beantwoorden. Ik vertrek namelijk vanuit de mindset dat alle geweld het resultaat is van hoe wij in onze jeugd zijn gekoesterd (of het gebrek daaraan) en vind (liefdes)relaties te belangrijk om hier niet heel zorgvuldig mee om te gaan. Niet alleen neem ik geweldloosheid heel serieus, ik heb er mijn full-time werk van gemaakt. Dus wees niet verbaasd als ik je doorverwijs naar een emailconsult of privé sessie wanneer je vraag meer behelst dan met een korte termijn fix kan worden opgelost. Wil je wel liever een quick & dirty antwoord en is het niet zo belangrijk voor je dat je er wat tegenover wilt stellen dan heb ik liever dat je het korte vraagje niet aan mij stelt en zelf je weg zoekt in de vele gratis hulpbronnen die ik aanbied. Daar ervaar ik zorg en waardering in voor mijn tijd en energie, wat mij ruimte geeft om te kunnen focussen op het delen van mijn kennis meer mensen.

Voor gratis advies, hulp en inspiratie kun je mijn ebook en mijn artikelen lezen en je bent ook heel welkom in deze facebook groep waar je kunt uitwisselen en steun ontvangen in een levendige online community van geweldloze ouders.

Category: Vragen

Er staat veel trainingsaanbod op deze website, en soms vindt men het ingewikkeld om hier een weg in te vinden. Vragen die ik krijg zijn:

 • Waarmee begin ik het best?
 • Wat heb ik het meeste nodig?
 • Ik wil graag de diepte in, komt de introductietraining daar wel aan tegemoet?
 • Wat is haalbaar/wenselijk?

Ik ben steeds geroerd om te horen dat mensen diepgang zoeken, ik stel mij zo voor dat er dan reeds veel motivatie is om verbinding te zoeken. Bewustzijn van oude patronen te willen krijgen en de wens om deze te doorbreken. En ook pijn, de wens om een bepaalde dynamiek in je gezin of relatie zo snel mogelijk te veranderen. Als je last hebt van bepaald gedrag van de belangrijke mensen in je leven of als je reageert op manieren die je eigenlijk niet wilt kan ik me voorstellen dat je zo snel mogelijk oplossingen wilt.

Onze trainingen geven diepe inzichten en realisaties waarmee deelnemers meteen hun relaties en levensgeluk vergroten. Je leert verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens, de daaronder liggende behoeften ontdekken, helder en concreet je wensen en verzoeken te verwoorden en openstaan om met nieuwsgierigheid te luisteren naar de betekenis van de boodschap van anderen. Dit vraagt een geheel nieuwe manier van denken, voelen en contact maken. Hierom is het belangrijk om aan de basis te beginnen en je lichaam de tijd te geven om dit nieuwe bewustzijn te integreren. Ik voel veel compassie voor de wens om na één workshop te veranderen in een zen-meester, en ook voel ik bezorgdheid dat je dan wellicht teveel van jezelf eist. Als het zo gemakkelijk was als het lezen van een boek, het kijken van een workshopvideo op YouTube of het volgen van een gratis workshop… dan was er al wereldvrede nietwaar?

Mijn advies is dan ook om, als je nog geen ervaring hebt met Geweldloze Communicatie, te beginnen met de introductie. Hiermee zul je niet meteen onbewust onbekwaam worden, en tegelijkertijd is het alleszins de moeite om die eerste stap te zetten en een begin te maken met je veranderproces. Om effectief aan de slag te kunnen met uitdagende thema’s als rivaliteit, omgaan met boosheid, bemiddelen tussen kinderen, schuld en schaamte transformeren, in dialoog met je naasten etc. is het belangrijk dat je bekwaam bent in het kunnen (h)erkennen van je reactieve denk- en gedragspatronen en dat je hier verantwoording voor kunt nemen. Hier gaat bewustwording, training en oefening aan vooraf. En het vraagt enige basiskennis.

Hoe het traject eruitziet van onbewust onbekwaam zijn naar onbewust bekwaam worden, van reageren op de automatische piloot naar persoonlijk leiderschap, zelfverantwoording en zelfzorg in verbinding met anderen, lees je hier: Opleidingsprogramma Communiceren met Compassie

Load More

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.